Yumurta veya et ihtiyacınızı karşılayan mutlu ve sağlıklı tavuklara sahip olmak için dengeli bir diyet sağlamak çok önemlidir. Bu süreçte doğru yem türünü seçmek çok önemlidir çünkü yanlış yem türlerini satın alırsanız Yarardan çok zarar verebilirsiniz.
Örneğin, büyüyen bir civcivi yumurta yemi ile besleyemezsiniz çünkü karışımdaki kalsiyum miktarı böbrek sorunlarına neden olabilir. Ve yetişkin bir tavuğa verilen çok fazla kalori ve protein kilo alımına ve yağlı karaciğere neden olur.

Yem Türleri
Ticari yemler, büyümenin her aşamasında, sağlığı ve üretimi sürdürmek için beslenme açısından dengelidir ancak bu kısımda etiketlere bakarak protein değerleri gözlemlenmelidir.
Peletler, ufalanan yani toz yem parçalarından biraz daha uzun süre pişer, bu da onları biraz daha sindirilebilir hale getirir. Hayvanlarınızın paletmi yoksa tozmu tercih ettiğine dikkat edebilirsiniz. Gözlemleyin ve sonuçlara bakın ikisini de deneyin ve neyin işe yaradığını görün.
Genel Beslemeler
Aşağıdakiler genel besleme türleridir.
- Başlangıç / civciv yemi, 0 ila 6 haftalık civcivler içindir ve büyüyen piliçler için önemli bir faktör olan yüzde 20 ila 22 protein ile yapılır. Ayrıca, koksidiyoz adı verilen dışkı yoluyla bağırsak hastalığının yayılmasını önlemek için bir koksidiyostat içeren ilaçlı bir seçenek de bulunabiliyor yemlerde. Çiftliğinizde başka hayvanlar varsa etiketi dikkatlice kontrol edin. Monensin gibi bazı ilaçlar örneğin atlar için toksiktir. Koksidiyostat veya antibiyotik aşılamayı engelleyebileceğinden, civcivleriniz koksidiyoz için aşılanmışsa ilaçlı bir ürün ile beslememelisiniz.
- Yetiştirme yemi, 6 ila 20 haftalık yarka yetiştirmek içindir. Protein, bu grup için yüzde 14 ila 16 oranında daha azdır. Yetiştirme yemi ilaçlı da olabilir ve 18 haftaya kadar hayvanlar bu yemle beslenebilir.
- Yumurta yemi, 20 haftalık ve daha büyük tavuklar için uygundur . Protein yüzde 15 ila 18 ve kalsiyum yüzde 2 1/2 ila 3 1/2 arasındadır . Çatlak veya kırılgan kabuklu yumurta fark ederseniz, daha yüksek oranda kalsiyum içeren bir katman beslemesine geçin.
- Broyler yemi, hızlı büyümeyi destekleyecek dengeli bir rasyon sağlar. Protein yüzde 20 ila 23’dür. Etli kuşlar çok yer. Bir broyler tavuğu, ilk altı hafta içinde 10 kilo yem yer.
Bu yem ayrıca bir koksidiyostat veya antibiyotik içerebilir. - Çok amaçlı yem ise güvenli ve her yaş için uygundur iyi bir orta yol seçeneğidir. Protein yüzdesi % 16’dır.
Opsiyonel Yiyecek
Sebzeler, meyveler, bayat ekmek veya krakerler gibi sofra artıkları iyi yem türleridir, ancak bunları bir muamele olarak kullanın ve küflü veya toplanmış artıkları çıkarın. Yumurtaların tadını etkileyebileceğinden soğan veya sarımsak gibi gıdalardan kaçının.
Taze ot, iyi bir beslenme kaynağıdır ve yemi takviye etmenin en iyi yollarından biridir. Tavuklarınız merada değilse, çim kırpıntıları ile besleyebilirsiniz. Tavuklar kurutulmuş bitki materyalini sindiremezler, bu nedenle taze kesilmiş çimler sunduğunuzdan emin olun.
Yulaf, mısır ve arpa gibi tırtıklı tahıllar protein açısından düşüktür ancak kalorileri yüksektir ve bu nedenle dengeli yem değildir. Bununla birlikte, daha doğal bir beslenme biçimi sağlayarak can sıkıntısını hafifletmeye yardımcı olabilirler.
Beslenme İpuçları
Ortalama bir yumurta tavuğunun günde yaklaşık 120-130 gr arası yeme ihtiyacı olacaktır, ancak her tavuk için, özellikle de karma bir cins kümesine sahipseniz, yemi porsiyonlamak zordur. Bununla birlikte, tavuklar kendi kendilerini düzenledikleri için özgür seçim ile besleyebilirsiniz.
Ve her gün temiz su vermeyi de unutmayın.
Bir tavuğun doğal eğilimi, yiyeceklerini bulmak için gezinmektir. Besleyicinizi yani yemliğinizi yere koyarsanız, muhtemelen devirirler veya yemi fazladan etrafa dağıtırlar. Yemliklerinizi asın veya tavuğun sırt hizasında olması için bir platforma yerleştirin.
Herkesin aynı anda yiyebilmesi için yeterince yemlik koyun.
Tavuklar yiyeceklerini öğütmek için taş ve kum gibi maddelere ihtiyaç duyar serbest gezinen tavuklarsa sorun olmaz ancak kafes kuşları ise onlara taş ve toprak vermelisiniz.
Bazen hayvanlara abur cubur olarak artıklar yada onların sevdiği öğünler verebilirsiniz. Sevinir ve stres atarlar…