Ticari Deve Kuşu Nasıl Yetiştirilir? İş Planı

Ticari devekuşu yetiştiriciliği karlı bir iştir. Ancak ördek , tavuk , güvercin , bıldırcın veya diğer kümes hayvanları kadar popüler değildir . Ticari devekuşu yetiştiriciliği Nispeten yeni bir tarım işletmesidir , ancak oldukça karlıdır.

Devekuşu dünyanın yaşayan en büyük kuşudur. Erkeklerin ortalama boyu yaklaşık 2,4 metredir ve ağırlıkları 100 kg’ın oldukça üzerindedir. Ancak dişiler erkeklerden biraz daha küçüktür.

Devekuşları uçamaz. Büyük vücut boyutları onları uçamaz hale getirir. Genellikle devekuşlarının uzun bir boynu, uzun çıplak bacakları ve iki parmağı vardır. Boyun ve uyluk kasları iyi gelişmiştir ve tüysüzdür.

Devekuşlarının uzun ve güçlü bacakları vardır ve en hızlı kuşlardır. Gerektiğinde 8 metreye varan adımlarla saatte 70 kilometreye kadar koşabiliyorlar.

Şu anda dünya çapında birçok ülke ticari devekuşu üretimine başlamıştır. İlk ticari devekuşu çiftliği, esas olarak tüyleri toplamak için yaklaşık 1860 yılında Güney Afrika’da kuruldu.

Ve ticari devekuşu çiftlikleri yavaş yavaş dünyadaki diğer ülkelere yayılmaya başladı. Özellikle Avustralya, Mısır, Yeni Zelanda, Arjantin ve Amerika Birleşik Devletleri ticari devekuşu üretimine başlamıştır.

Ticari olarak yetiştirilen toplam devekuşu sayısı 1913’te 1 milyonun üzerine çıktı. Ancak devekuşu tüyü pazarı çöktü ve Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarından sonra toplam ticari devekuşu çiftliklerinin sayısı önemli ölçüde düştü.

Ardından endüstri, Güney Afrika’da çok daha küçük ölçekte ayakta kalmayı başardı. Ve bundan sonra sadece tüyleri için değil, etleri ve postları için de ticari üretim istikrarlı bir şekilde arttı.

Yalnızca Güney Afrika, 1986’da Amerika Birleşik Devletleri’ne rekor düzeyde 90.000 devekuşu derisi ihraç etti. Ve 1986’dan sonra devekuşu derisi kıtlığı fiyatların yükselmesine neden oldu.

Bu da ticari devekuşu yetiştiriciliğini kazançlı bir teklif haline getirdi ve Avrupa’da birkaç çiftlik ve Amerika Birleşik Devletleri’nde daha fazlası kuruldu.

Günümüzde ticari devekuşu yetiştiriciliği, karlı bir iş olarak giderek genişlemektedir. Yeterli paranız varsa ve çiftliğinizde farklı bir şeyler üretmek istiyorsanız bu işe başlayabilirsiniz.

Devekuşu Kullanımı

Devekuşları birçok farklı amaç için kullanılmaktadır. Aslında çok amaçlı bir kuştur. Önceleri daha çok tüyleri için kullanılırken artık etleri, yumurtaları ve derileri için de kullanılıyorlar. Devekuşlarının başlıca kullanım alanları şunlardır:

  • Tüyler: Devekuşlarının tüyleri son derece dayanıklı ve değerlidir. Kuşlar yaklaşık 60 kg vücut ağırlığına veya daha fazlasına ulaştığında tüyleri toplamaya başlayabilirsiniz. Devekuşu özellikleri temizlik, şapka ve ev dekorasyonu için toz bezi yapımında kullanılır.
  • Et: Devekuşu eti çok besleyicidir ve genellikle yüksek fiyatlara satılır. Et, yağ, kalori ve kolesterol bakımından daha düşüktür. İyi bir protein ve demir kaynağıdır.
  • Yumurtalar: Devekuşu büyüklüğünde olduğu gibi yumurtaların da boyutları büyüktür. Yumurtalar yaklaşık 6 inç uzunluğunda, 5 inç genişliğinde ve yaklaşık 2 kg ağırlığındadır. Dişi bir kuş her mevsimde yaklaşık 15-45 yumurta bırakabilir. Yumurtalar protein açısından zengindir. Bir devekuşu yumurtası 25 tavuk yumurtasına eşdeğerdir. Yumurta kabukları su kabı, bardak ve vazo olarak kullanılabilir. Ayrıca yumurta kabukları kolye boncuk yapımında da kullanılmaktadır. Üreticilerin çoğu yumurtaları yemiyor. Bunun yerine yumurtaları kuluçka için saklarlar.
  • Cilt: Devekuşu derisi/derisi kalın, yumuşak ve dayanıklıdır. Çok kalitelidir ve giysi, bot, halı, çanta vb. yapımında kullanılır.

Devekuşu Yetiştiriciliğinin Avantajları

Neden devekuşu yetiştiriciliğine başlayayım diye sorabilirsiniz. Nispeten yeni ve karlı bir iş fikri.

Bu işe başlamanın sayısız avantajı/faydası var. Burada ticari devekuşu yetiştiriciliği işinin en önemli avantajlarını açıklamaya çalışıyoruz.

  • Ticari devekuşu yetiştiriciliği kesinlikle karlı bir iştir. Birçok kişi bu işe kar elde etmek için zaten başlamıştır.
  • Devekuşları çok dayanıklıdır ve birçok farklı iklim koşuluna uyum sağlarlar.
  • Genellikle daha az bakım gerektirirler ve bakım süreci çok kolaydır.
  • Hastalıklar ve diğer sağlık sorunları bu kuşlarda daha azdır.
  • Ticari üretim yüksek yatırım gerektirecektir. Ancak yatırım getirisi nispeten iyidir ve yatırdığınız parayı kısa sürede geri alırsınız.
  • Devekuşları farklı türde yiyecekler yerler. Onları kolayca bulunabilen yiyeceklerle besleyebilirsiniz.
  • Devekuşu ürünlerine talep artıyor. Ürünlerin fiyatları da oldukça yüksek.
  • Ticari devekuşu üretimi çok iyi bir iş olabilir. Özellikle eğitimli işsiz gençler için iyi bir istihdam kaynağı olabilir.
  • Devekuşu yumurtası ve etinin tadını çıkarmaya istekliyseniz, kendi yumurtanızı üretmek harika bir yol olabilir.

Devekuşu Yetiştiriciliği İşine Nasıl Başlanır?

Ticari devekuşu yetiştiriciliği işine başlamak çok kolay değil. Diğer kümes hayvancılığı işine kıyasla bilgi ve yüksek yatırım gerektirir .

Bu nedenle, ticari olarak bu işe başlamadan önce pratik bilgi veya eğitim almanızı öneririz. Mevcut bir çiftçiden veya herhangi bir devlet veya devlet dışı kurumdan bir eğitim tamamlamaya çalışın.

Burada, kuş satın almaktan bakım ve pazarlamaya kadar başarılı bir devekuşu yetiştirme işi başlatma ve işletme hakkında daha fazla bilgi vermeye çalışıyoruz.

Tam Eğitim

Öncelikle devekuşu yetiştiriciliği ve yönetimi hakkında kısa/dolu bir eğitim almanızı tavsiye edeceğiz. Uygun eğitim olmadan, bu kuşları başarılı bir şekilde yetiştiremezsiniz. Ve mevcut bir çiftçiden uygulamalı olarak öğrenebilirseniz çok iyi olacak.

İyi Bir Konum Seçin

Ticari devekuşu yetiştiriciliği işine başlamak için iyi bir yer seçmek çok önemlidir. Seçilen alanın her türlü gürültü ve kirlilikten arınmış olması daha iyi olacaktır.

Yerleşim alanlarından kaçınmaya çalışın. Seçtiğiniz alanda iyi/kolay temiz ve tatlı su kaynağı sağlayın. Ayrıca iyi bir ulaşım sistemi sağlayın.

Doğru Cinsi Seçin

Aslında bilinen 5 farklı deve kuşu türü veya alt türü vardır. Bölgenizdeki mevcudiyetine bağlı olarak herhangi bir türü seçin.

  1. Arap devekuşu (Orta Doğu devekuşu olarak da bilinir)
  2. Siyah boyunlu devekuşu (Güney veya Cape devekuşu olarak da adlandırılır)
  3. Mavi boyunlu devekuşu (Somali devekuşu da denir)
  4. Masai devekuşu (Kenya Kırmızı devekuşu da denir)
  5. Kırmızı boyunlu devekuşu (Kuzey Afrika devekuşu da denir)

Konut/Barınak

İyi bir barınak/barınma sistemi oluşturmak, ticari devekuşu yetiştiriciliği işi için bir zorunluluktur. Devekuşları iri kuşlardır ve hemen hemen her türlü hava ve çevre koşulunu tolere edebilirler.

Evin büyüklüğü kuş sayısına göre değişir. Genel olarak, her olgun kuş, 60 ila 80 fit karelik barınak alanına ihtiyaç duyar .

Devekuşları uzun kuşlardır. Bu nedenle, kümes, kuşları kolayca barındıracak kadar yüksek olmalıdır. Olgun kuşların ortalama yüksekliği yaklaşık 7-8 fittir. Yani, evin 10-12 fit yüksekliğinde olması gerekir.

Devekuşları yaşamak için kumlu yerleri tercih eder. Evin içine biraz kum ekleyebilirsiniz. Evi inşa etmek için sakin, gürültü ve kirlilik içermeyen bir yer seçin.

Her zaman evi temiz tutmaya çalışın. Ve evin kuşlar için çok rahat olduğundan emin olun.

Eskrim

Çiftlik alanının etrafını çitle çevirmek çok etkili olacaktır. İyi bir çit, kuşların içeride kalmasına yardımcı olur ve kuşlar kaçıp çiftlik alanının dışına çıkamazlar.

İyi bir çit sistemi, çiftliğinizi avcılardan ve zararlı hayvanlardan uzak tutmanıza da yardımcı olacaktır. Ayrıca çiftliğinize istenmeyen kişilerin girişini de engelleyecektir. Tel ağ iyi bir eskrim seçeneğidir.

besleme

Kuşları çok kaliteli ve besleyici yiyeceklerle beslemek, ticari devekuşu yetiştiriciliği işinin en önemli parçasıdır. Çünkü iyi yemek, kuşların sadece sağlıklı kalmasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda daha iyi büyümelerine ve daha fazla üretmelerine de yardımcı olur.

Devekuşları genellikle bitki, ot, meyve, yaprak, çiçek, tahıl vb. yerler. Ara sıra böcek de yerler.

Ticari devekuşu üretimi için onları hazır kanatlı yemleri ile besleyebilirsiniz . İyi dengelenmiş ve sağlıklı bir gıda aşağıdakileri içermelidir:

  • Ham proteinin %20-24’ü
  • %12-19 ham lif
  • %1.2-2 kalsiyum
  • %0,6-1,1 fosfor
  • 10.000-15.000 IU/kg A vitamini
  • 1.500-2.500 IU/kg D vitamini

Üreme döneminde yemlerine ekstra %2,8 kalsiyum ekleyin. Ayrıca kuşlarınıza yeterli yeşillik, sebze ve ot sağlayın.

Devekuşları büyük kuşlardır, bu nedenle her gün bol miktarda su içerler. Taleplerine göre yeterli suyun mevcudiyetini sağlayın.

üreme

Diğer birçok evcil kümes kuşu gibi, devekuşları da doğal olarak çok iyi yetiştiricilerdir. Çiftliğinizde erkek ve dişi oranını iyi tutarsanız, kolayca ürerler.

Devekuşları genellikle 2 ila 4 yaşlarında olgunlaşır. Dişiler genellikle erkeklerden yaklaşık 6 ay önce olgunluğa ulaşır.

Üreme mevsimi Mart veya Nisan aylarında başlar ve Eylül ayına kadar devam eder. Ancak bu süre hava durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir.

Genellikle 2 ila 7 dişinin üremesi için bir erkek kuş yeterlidir. Kuşlar çiftleşme zamanlarında özel ses çıkarırlar.

Erkek kuşlar dişi kuşları çekmek için kanatlarını açarlar. Erkek kuş dişiyi başarılı bir şekilde etkileyebilirse sakin bir yere gidecek ve ardından çiftleşecektir.

Erkek kuşlar 30-60 cm derinliğinde bir delik açacak ve dişi kuşlar buraya yumurtlayacaktır. Bir tavuk bir sezonda 15 ila 45 yumurta bırakabilir.

Tüm yumurtaları bıraktıktan sonra, her iki erkek ve dişi kuş yumurtaları açacaktır (gece ve gündüz boyunca birbiri ardına). Genellikle yumurtaların yumurtadan çıkması yaklaşık 35 ila 45 gün sürer.

Erkekler civcivlerle ilgilenir ve onlara her şeyi öğretir. Devekuşu civcivi hayatta kalma oranı çok düşüktür. Bununla birlikte, uygun bakım ile bu oranı artırabilirsiniz.

İlgili

Devekuşları çok güçlü ve dayanıklı kuşlardır. Genellikle daha az bakım ve diğer yönetim gerektirirler.

Bununla birlikte, ek bakım almak, kuşların daha iyi büyümelerine ve daha fazla üretmelerine yardımcı olacaktır. Bu nedenle, onlara iyi bakmaya çalışın.

Onları zamanında aşılayın ve her zaman bölgenizdeki bir veterinerle iyi iletişim kurmaya çalışın. Onlara asla kirli yemler veya kirli su vermeyin.

Pazarlama

Devekuşu ürünleri giderek popülerlik kazanıyor. Ancak, yerel pazarda tüm ürünleri satmak çok kolay değil. Bu yüzden bu işe başlamadan önce pazarlama stratejilerinizi belirlemelisiniz.

Bunlar, başarılı bir devekuşu yetiştirme işine başlamanın ve işletmenin ortak adımları ve yollarıdır. Umarım bu rehber size yardımcı olmuştur! İyi şanslar & Tanrı sizi korusun!

Yorum yapın