Keçi Hastalıkları Keçiler çok dayanıklı ve güçlü hayvanlardır. Keçi Hastalıkları Diğer evcil hayvanlardan daha az hastalık veya başka sağlık sorunları yaşarlar. Başarılı ve karlı bir keçi yetiştiriciliği işi yapmak istiyorsanız, bazı yaygın keçi hastalıkları ve bunların kontrol/tedavi yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekse de.
Bazen sürünüzdeki keçilere hastalıklar bulaşabilir ve bu da sonuçta ölüm oranlarının artmasına veya diğer sağlık sorunlarına yol açabilir.
Bazı yaygın keçi hastalıklarının semptomlarını tanımlayabilmeniz ve önleme veya iyileştirme için gerekli adımları atabilmeniz gerekir. Belirtileri tanımlayamıyorsanız, bir uzman arayabilirsiniz.
Ancak bu işe ticari olarak başlamadan önce yaygın keçi hastalıkları ve semptomları hakkında daha fazla bilgi edinmek her zaman akıllıca olacaktır.
Yaygın Keçi Hastalıkları ve Tedavi Bilgileri
Keçilere genellikle bakteriyel, viral, parazitler ve yetersiz beslenen hastalıklar bulaşır. Burada bazı yaygın keçi hastalıklarını ve tedavi bilgilerini açıklıyoruz.
Bakteriyel Keçi Hastalıkları
Yaygın olarak görülen bazı bakteriyel keçi hastalıkları hakkında temel bilgiler ve tedavi yöntemleri aşağıda açıklanmıştır.
Şarbon
belirtiler
Şarbon, keçilerde ölümcül bir keçi hastalığıdır. Ani ölüme neden olabilir. Burun ve diğer çıkışlardan akan kan da yaygındır.
Önleme/Tedavi
Şarbon bulaşmış keçinin ölü bedeni, sürüde daha fazla yayılmasını önlemek için gömülmelidir. Bu hastalığı önlemek için keçilerinizi zamanında aşılayın.
bruselloz
belirtiler
Kısırlık sorunu hem tekelerde hem de bruselloz hastalığından kaynaklanmaktadır. Geç gebelikte kürtaj da bu hastalıktan kaynaklanır. Eklem şişmesi, bu hastalığın başka bir yaygın semptomudur.
Önleme/Tedavi
Bu hastalığı önlemek için dişi geyiğin ölü ceninini ve plasentasını atmanız gerekir. İmha ederken el eldivenleri kullanın.
enterotoksemi
belirtiler
Enterotoksemi, özellikle oğlaklar için ölümcül bir keçi hastalığıdır. Küçük keçi oğlaklarında ani ölüm, bu hastalığın ortak belirtisidir.
Önleme/Tedavi
Küçük çocukları yeşilliklerle beslemekten kaçınmak ve onları dışarı çıkarmak bu hastalığın önlenmesine yardımcı olacaktır. Yağmur mevsimi başlamadan hemen önce çocukları aşılayın.
Ayak çürüğü
belirtiler
Ayak çürüklüğü ölümcül bir keçi hastalığı değildir, ancak keçide bazı sorunlara neden olabilir. Keçi ayağındaki yaralar bu hastalığın en sık görülen belirtisidir.
Önleme/Tedavi
Keçileriniz için temiz ve kuru barınak koşulları sağlayın.
Hemorajik Septisemi
belirtiler
Hemorajik septisemi ölümcül bir keçi hastalığıdır. Keçilerde ani ölümlere neden olabilir. Bağırsak iltihabı ve yüksek ateş, bu keçi hastalığının en yaygın belirtisidir. Bu hastalık keçileri yağışlı mevsimlerde çok etkiler.
Önleme/Tedavi
Bu hastalığı önlemek için keçilerinizi zamanında aşılayın. Keçilerinizi yağmur mevsiminden hemen önce aşılamalısınız.
mastitis
belirtiler
Meme şişmesi, Mastitis keçi hastalığının en yaygın semptomudur. Süt rengindeki değişiklikler de bu hastalığın bir belirtisidir.
Önleme/Tedavi
Daima keçinizin evini mümkün olduğunca temiz tutmaya çalışın. Ayrıca keçinizin memesini dezenfekte edici solüsyonlarla temizleyin.
Akciğer iltihaplanması
belirtiler
Yüksek ateş ve sık öksürük zatürre hastalığının en sık görülen belirtileridir.
Önleme/Tedavi
Her zaman keçi evinizi temiz tutmaya çalışın. Uygun havalandırma sistemi sağlayın ve keçilerinize içmeleri için her zaman taze ve temiz su sağlayın.
Viral Keçi Hastalığı
Keçi çiçeği, PPR ve şap hastalıkları en yaygın viral keçi hastalıklarıdır.
Ayak ve ağız hastalığı
belirtiler
Şap hastalığı olarak da adlandırılan şap hastalığı, keçilerde viral bir hastalıktır. Yüksek ateş, ayak ve ağızda yaralar, yürüme güçlüğü ve tükürük salgısında artış bu hastalığın sık görülen belirtileridir.
Önleme/Tedavi
Bu hastalığı önlemek için keçilerinizi zamanında aşılayın. İlk aşılama 3 aylıkken, ardından 5-6 ayda bir yapılmalıdır.
keçi çiçeği
belirtiler
Solunum sıkıntısı, burundan mukus akıntısı ve ateş keçi çiçeği hastalığının en yaygın belirtileridir. Bu hastalığın diğer gözle görülür semptomu, etkilenen keçilerde dudaklarda, uyluklarda ve memede çiçek lezyonudur.
Önleme/Tedavi
Keçilerinizi düzenli olarak aşılayın. Genellikle keçi çiçeği aşısı yılda bir kez yapılır.
PPR
belirtiler
PPR (peste des petits ruminants), keçilerde yaygın olarak görülen viral bir hastalıktır. Nazal mukus akıntısı, ağız lezyonu, solunum sıkıntısı ve ateş bu hastalığın sık görülen belirtileridir.
Önleme/Tedavi
Etkilenen keçileri sürüden ayırın. Keçilerinizi zamanında aşılayın. PPR aşısı genellikle yılda bir kez uygulanmaktadır.
parazitler
Parazitler keçilerde bazı hastalıklara veya sağlık sorunlarına neden olur. Hem dış hem de iç parazitler keçiler için zararlıdır. Evi olabildiğince temiz tutun ve dış parazitleri önlemek için keçilerinizi düzenli olarak tarayın. Düzenli solucan ve bit giderme, bazı iç parazitlerin önlenmesine yardımcı olacaktır.
Bunlar yaygın keçi hastalıkları ve tedavileridir. Keçinizin sağlığını ve aktivitelerini daima izleyin. Bu, yalnızca sorunları tespit etmenize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda paradan ve zamandan tasarruf etmenize de yardımcı olur. Tanrı seni korusun!