Yaz Aylarında Tavukların Sıkça Yakalandığı Hastalıklar

Kümeslerde beslediğiniz kanatlı hayvanlar farklı çeşitler ve gruplara göre ayrılmaktadır. En çok tercih edilenler arasında tavuklar bulunur. Tavuk yetiştirirken çok dikkat edilmelidir. Yaz aylarında tavukların sıkça yakalandığı hastalıklar bulunmaktadır. Bu nedenle çok dikkatli olunmalıdır. Düşük bağışıklığa sahiptirler ve çeşitli hastalıklara eğilimlidirler. Bu hastalıklar en çok yaz aylarında oluşur. Bu hastalıkların bazıları şöyledir. Su çiçeği, bronşit, parazit, merak ve veba hastalığıdır.

Su Çiçeği ve Bronşit

Suçiçeği insanlarda bile görülmektedir. Suçiçeği tavuklar arasında ve sivrisinekler yoluyla bile yayılabilen viral bir enfeksiyondur. Bu hastalıkla mücadelenin en iyi yolu aşılama ile olmaktadır. Suçiçeği her zaman çaresi bulunan bir hastalıktır. Bronşit acı verici ve tehlikeli bir tavuk hastalığıdır. Çok bulaşıcıdır. Genel olarak bütün tavuklar 2 gün içerisinde hastalanır. Semptomları şiddetli soğuk algınlığı, zatüre ve bronşit olarak adlandırılabilir. Bir günlük tavuk enfeksiyonu ömür boyu sterilizasyona yol açacaktır. Bu semptom için en iyi önleyici tedbir aşılamadır. Ayrıca kümesi havalandırmalı, kuru ve zamanında dezenfekte etmek gerekmektedir.yaz aylarinda tavuklarin sikca yakalandigi hastaliklar

Parazit

Pireler, akarlar veya diğer küçük böcekler gibi dış ektoparazitler, tavuğun performansı zaman zaman yavaşlatmaktadır. Uzun süre tedavi olamamış tavuk delirmektedir. İnsanlarda kaşıntıya sebep olabilmektedir. Ancak bu hastalığı önleme yöntemi tavuk kaplarını dezenfekte etmektir. Bu kaplarda çok sayıda bakteri bulunmaktadır. Tavukların yaşamına zararlı olan bakterilerdir. iştahsızlık ve kanat sarkmaları görülmektedir. Kontrol yöntemleri, tavuk dezenfeksiyonu ve oral insektisitlerdir.

Marek Hastalığı Ve Veba

Hastalık ölümcüldür ve tavuklar arasında bulaşıcıdır. Virüs esas olarak bağışıklık sistemini tahrip eder. Kanser gibi solunum zorluğu, ayaklar ve kanatlarda kasılma meydana gelmektedir. Ayrıca boyunda dönme ve felç gibi durumlarda gözükmektedir. Veba hastalığı tavuklar için en tehlikeli olanlarından bir tanesidir. Bu hastalık tavuklarda çok şiddetli ve hızlı ölümlere yol açabilmektedir. Ağız bölgesinden salya gözlerde kapanma ve düşünme gibi durumlar meydana gelmektedir. Bu hastalığın tedavisi antibiyotik kullanımıdır. Yaz aylarının en tehlikeli hastalıkları arasındadır. Bu sebeple yaz aylarına girmeden tedbirlerinizi almalısınız. Tavuklarınızın aşılarını yaptırmalısınız. Ayrıca kümesi dezenfekte etmelisiniz.

Yorum yapın