Tavuk yetiştiriciliğine başlamadan hemen öncesinde kısa bir araştırma yapan girişimci arkadaşlarımız. Zorlu bir karar ve araştırması gereken çok fazla cinsle karşılaşmaktadırlar. Günümüzde hızla yayılan bu üretim tekniği daha çok parasal açıdan düşünüldüğü için çok yumurta salan bir ırkın kümes de bulunmasının istenmesi gayet normal bir durum. Bu durumda sizin için en doğru cinsi tespit ederek onu almanız mantıklı olacaktır. Artık gözünüze ve zevkinize göre hangi ırk sizin için daha cazip geliyor ise onu alarak yumurta üretimine geçe bilirsiniz. Sizlere önerimiz ise şu şekilde olmaktadır. Almak istediğiniz ırkı belirleyiniz sonrasında tek ırk üzerinden üretime geçiniz karma bir kümes yumurta veriminde oldukça düşük potansiyeldedir. Sizlere aşağıda sunduğumuz ırklar en yüksek yumurta verimine sahip olan ırklardır. Bu tavukları kapalı alanlarda bakarak daha yoğun yumurta verimi ala bilirsiniz.
Yumurta Verimi Yüksek Tavuk Irkları
Yumurta üretimi için yetiştirilen tavuklara, yarka tavukları denir. Hemen hemen her tür ticari katmanlı tavuk ırkı, beş ila altı aylık dönemlerinde yumurtlamaya başlar. Yılda yaklaşık 275 ila 300 yumurta bıraka biliyorlar. Bazı türler yılda yaklaşık 330 yumurta bıraka biliyor. Bazı üretken yumurtlayan ırklar leghorn , minorca , ancona , fayoumi , isa brown, babcock, star cross, lohmann vb. Türlerdir.
- Nispeten ağırlıklar diğer kanatlı hayvan ırklarından daha azdır.
- Daha önce cinsel olgunluk kazanır.
- Daha az yumurta inkübe etme eğilimi. (Gurk Olmak Yani Oldukça Düşük)
- Altı Yedi aylarda yumurtaya başlarlar.
- Yiyecekleri yumurtaya dönüştürme konusunda oldukça beceriklidirler yani az yer çok yumurtlarlar.
- Vücutlarında daha az yağ bulunur.
- Yumurta üretkenlikleri oldukça yüksektir.
Yumurta tavukçuluğunda sizlere önemli bir konu hakkında da bilgi vermek isterim genel olarak yetiştiriciler binlerce yada yüzlerce hayvan alarak kümes hayvancılığına başlarlar. Sonrasında büyük kayıplar verme olasılıkları çok yüksek oluyor. Böylece yaptıkları iştende yapacakları iştende aniden soğuyorlar. Bunun önüne geçmek isterseniz. Kendinize 6 Ay ayırın ve yumurtalar temin edin yavruları ya küçükken yada tamamen yumurtadan kendiniz çıkarın evet hepsi tavuk çıkmayacaktır lakin büyütmek istediğiniz hayvanlarınız ortama adapte olarak büyüyecekleri için hastalıklara karşında oldukça dirençli olacaktırlar. Böylece toplu ölümlerinde önüne geçmiş olacaksınız…