Yumurtlayan Tavuk Nasıl Anlaşılır? Tavuk besleyen üreticilerin çoğu, yumurta almayı hedefler. Yumurta verimi ise her tavukta cinsten cinse göre değişir. Tavuklarda 16 hafta öncesinde yumurta alımı mümkün değildir. 16 haftayı dolduran tavuklar yavaş yavaş yetişkinlik dönemine ulaşır ve yavaş yavaş yumurta vermeye başlar. Bazı ırklarda yumurtaya başlama süresi 20 haftayı geçebilir. Üreticilerin tavuk cinsi tercih ederken hangi cinsin yumurta evresinin ne olduğu konusunda bilgi alması önemlidir. Yumurtlayan tavuk nasıl anlaşılır sorusuna y anıt bulan üreticiler bu doğrultuda üretim için uygun koşullara sahip olabilir.
Yumurtlama dönemine yakın olan tavuklar, eğer uygun yaşam koşullarına sahiplerse, bir problem olmadan yumurta vermeye başlar. Ancak bu durum birçok üretici yumurtlama dönemini önceden bilmek ve takip etmek ister. Yumurtlayan tavuk nasıl anlaşılır sorusuna yanıt arayanlar bu sayede özellikle çoklu üretimde kendilerine ileri tarihlere yönelik bir ihracat planlaması yapabilirler.
Yumurtlamaya Yakın Olan Tavuk Ne Yapar?
Yumurtlama dönemine giren tavuğun hareketleri önemlidir. Bu sayede üreticiler eğer tavuğun yumurtlaması için uygun koşulları sağlayamamış ise, erken dönemde uygun ter hazırlığı yapabilir. Bir tavuğun yumurtlama döneminin yaklaştığını gösteren belirtiler şunlardır;
- Tavuk genel anlamda huzursuz olur.
- Kümes içerisinde sürekli doğru bir yer bulmak adına sağa ve sola gider.
- Tarakları büyür ve renkleri kızarır.
- Horozlar tarafından daha fazla ilgi görürler.
- Sahibi dokunmaya çalıştığında hemen olduğu yerde çömelir.
- Sessiz ve kar anlık yerlerde gezer.
Yumurtlayan tavuk nasıl anlaşılır sorusu üreticiler tarafından da çok fazla araştırılır. Bu belirtiler görüldüğü anda tavuğun yumurtlamaya y akın olduğu anlaşılabilir. Uygun bir alan bulduktan sonra tavuk kendini güvende hissettiği andan itibaren yumurtlamaya başlayacaktır.
Yumurtlayan ve Yumurtlamayan Tavuk Ayrımı
Yumurtlayan tavuk nasıl anlaşılır konusunda genelde yumurtlamayan tavuğun nasıl anlaşılacağı da merak konusudur. Bu durum özellikle yumurta verimi için tavuk almak isteyen üreticileri doğrudan ilgilendirir. Yumurtlamayan tavukların popo kısımları genelde daha koyu renkte olur. Bununla birlikte kasık kemikleri ile omurga ve havalandırma arasında büyük miktarda bir boşluk olur. Elle yapılan muayenede bu durum kolay bir şekilde anlaşılabilir. Bu bölgede boşluğun fazla olduğu tavuklar, yumurtlama konusunda verimsizdir. Yumurtlayan tavuk nasıl anlaşılır sorusuna yanıt ararken, bu belirtiler ile karşılaşırsanız, tavuğun yumurta veremeyen bir cins olduğunu veya yaşının büyük olduğunu anlayabilirsiniz.
Tavuk Yumurtlamak İçin Neye İhtiyaç Duyar?
İlk defa yumurtlayacak olan tavukların hareketlerinde bir takım değişiklikle gözlenebilir. Tavuk genelde normalden daha meraklı bir şekilde etrafı süzmeye başlar. Ne olduğunu tam olarak anlayamaz ve dikkat dağıtıcı şekilde sesler çıkartmaya başlar. İlk yumurtalar için tercih ettiği yerler genelde sıra dışı erler olabilir. Yumurtlama düzene girdikten sonra yumurtlama için tercih edilen yer de sabit kalmaya başlar.
İlk defa yumurtlamaya başlayan tavuklarda yumurtlama dönemi düzensiz olarak gelişir. Bu dürüm üreticileri ürkütmemelidir. Tavuk düzene oturduktan sonra ve yumurtlama için uygun yere sahip olduktan sonra zamanla düzenli şekilde yumurtlamaya başlayacaktır.
Yumurtlayan tavuk nasıl anlaşılır ve tavuk yumurtlamak için neye ihtiyaç duyar gibi soruların cevabı oldukça basittir. Tavuğun yumurtlaması için kendini rahat hissedebileceği bir kafese ve yumurtlamak için uygun bir alana ihtiyaç vardır. Bu aşamada eğer karanlık ve olabildiğince sessiz bir alana yapılacak bir yumurtlama bölgesi ile tavuğun kolayca yumurta vermesi sağlanabilir.
Yaşlı Tavuk Yumurtlar Mı?
Yumurtlamayan tavuk nasıl anlaşılır konusunda en merak edilen sorulardan birisi yaşlı tavuğun yumurta yapıp yapmayacağıdır. Yaklaşık olarak 1 yaşını dolduran tavuklarda yumurta verimi düşmeye başlar. Bu durum tavuğun beslenme kalitesine göre de değişir. Genel anlamda bakıldığında tavuğun yaşı büyüdükçe vereceği yumurta miktarı azalmakta ve zamanla bitmektedir.